Czego musimy spróbować w Zakopanem?

Górskie jedzenie słynie z tego, że jest sycące i ciężkostrawne. Z drugiej strony, czy tego właśnie nie potrzebujemy, gdy wracamy zziębnięci po górskiej wędrówce? W Zakopanem chcemy przede wszystkim zjeść smacznie i solidnie, by mieć siły na kolejną długą wyprawę. Podpowiadamy, czego musicie spróbować, by wasze noclegi w Zakopanem naprawdę się opłaciły. W końcu nie samym chodzeniem człowiek żyje, prawda?

Moskole

Czyli placki pieczone na kuchennej blasze. W ich skład wchodzi mąka, woda, ugotowane i utłuczone ziemniaki, sól oraz opcjonalnie jajko. Placek ten bardzo często podawany jest z masłem czosnkowym. To pyszna i sycąca propozycja, przed bądź po wycieczce w góry.

Kwaśnica

Zakopane słynie z tej zupy! Czym jest kwaśnica? Jest to zupa z kiszonej kapusty, z dużą ilością samego soku z kapusty. Dzięki temu jest bardzo kwaśna i zdrowa zarazem. Do kapusty dodaje się mięso (najczęściej to żeberka), czy ziemniaki. Pamiętajmy, że prawdziwa kwaśnica, nie ma już innych warzyw, bo wówczas byłaby kapuśniakiem, a nie tradycyjnym góralskim daniem.

Rurki z kremem

Gdy znajdziemy się na Krupówkach, naszym obowiązkiem jest skosztowanie pysznych rurek z kremem. Zapewniamy, że tylko w tym miejscu będą one smakowały tak wyjątkowo.

Herbatka z prądem

Jeśli ciągle jesteśmy zziębnięci, zamówmy herbatę z prądem. Gwarantujemy, że mało co was ogrzeje tak jak ten rodzaj herbaty.

Zakopane noclegi oferuje w różnych lokalizacjach i cenie. Nie pozostaje nic innego, jak rezerwować miejsca i przybywać na kulinarną podróż. Oj, będzie smakowało!

https://e-turysta.net/noclegi-zakopane/

Czego musimy spróbować w Zakopanem?
Oceń ten post